Hoe organiseer je een groen congres?

Met deze checklist maak je van een congres een écht groen en duurzaam evenement

Kennis festivals

In de evenementenindustrie is duurzaamheid een belangrijke factor. Logisch, want in welke andere industrie heb je met zoveel verschillende sectoren – zoals logistiek, techniek, energie en catering – te maken? Daarom weten veel event planners, congres organisatoren én locatiehouders hoe belangrijk het is om rekening te houden met het (her)gebruik van grondstoffen en het terugdringen van CO2-uitstoot en afval.

Slim besparen op uitstoot en euro’s

Een congres groener maken is niet ingewikkeld maar vooral een kwestie van doen én slim kiezen. Wie net iets verder kijkt dan het reguliere aanbod ziet snel hoe je kunt besparen op uitstoot en op euro’s. Want energiebesparende keuzes zijn vaak ook financieel interessant.

Duurzaam congres? Check de Groene Checklist

Ben je nieuwsgierig naar hoe je op bepaalde onderdelen binnen een congres kunt verduurzamen? We helpen je een handje met deze Groene Checklist. Hierin vind je de belangrijkste punten om op te letten als je een duurzaam congres organiseert.

Transport

Op het gebied van Transport & Logistiek kun je vaak gemakkelijk en snel duurzame winst boeken.

• Dat begint met de keuze voor de locatie. Is deze gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer? Dat is een grote pré!
• Is de locatie wat verder weg van het station? Kijk naar de mogelijkheid om huurfietsen te regelen die congresbezoekers kunnen oppikken als ze de trein uitstappen.
• In de communicatie kun je van tevoren aangeven dat mensen een congres gaan bezoeken met oog voor duurzaamheid. En dat reizen met het OV of de fiets zeer wordt toegejuicht.
• Heb je bezoekers uitgenodigd die aan hetzelfde bedrijf of dezelfde instelling zijn verbonden? In de informatie vooraf kun je vragen of ze willen carpoolen naar de locatie. Desgewenst kun je dit faciliteren voor ze.

Eten & Drinken

Waar mensen zijn wordt gelachen, gedeeld, gegeten, gedronken en geborreld. En dat kan ook zo op een duurzame manier.

Hotel Ernst Sillem Hoeve Groente en FruitFlesjes mineraalwater? Nergens voor nodig! Op je congres of evenement schenk je gewoon ons kwalitatief hoogstaande Amersfoortse kraanwater.
• Kiezen voor koffie en thee die biologisch is en/of fairtrade is niet moeilijk met het enorme aanbod dat voorhanden is.
• Informeer van tevoren bij de locatie of de chefs regionale producten gebruiken in hun gerechten. Want niet alles wat lekker is, hoeft van ver te komen.
• Als je toch bezig bent kun je meteen vragen of ze een beleid hebben ten aanzien van verpakkingsmateriaal. In plaats van losse zakjes mayonaise grote pompflessen gebruiken. En geen per stuk verpakte koekjes, maar een mooie schaal met allerhande banket – van de lokale bakker natuurlijk.
• Nog iets: hoe gaan locaties om met no-shows en daaraan gekoppelde overvloed aan eten en drinken? Geven ze dat weg aan een goed doel of houden ze hier op een andere manier rekening mee?

Afval

Veel zaken kunnen worden hergebruikt of gescheiden ingeleverd. Dat scheelt weer. Niet alleen in de afvalberg, maar vaak ook in de portemonnee.

• De meeste locaties houden glas en papier apart, maar hoe zit het met groenafval en plastic?
• Soms ontkom je niet aan het gebruik van wegwerpservies in plaats van echt servies, maar als die gebruikt moeten worden, zorg er dan voor dat ze biologisch afbreekbaar zijn.
• Maakt een locatie gebruik van gerecycled papier en voeren ze een paperless office? Veel bonnen, offertes en facturen kunnen prima digitaal worden aangeleverd.
• Roll-ups, banners en naambadges hoeven niet elke keer opnieuw vervaardigd te worden, maar zijn meestal prima te hergebruiken.

Locaties

Een groen evenement begint met de keuze voor een locatie die rekening houdt met duurzaamheid.

• Het Greenkey-keurmerk geeft duidelijk aan welke venues en locaties een actief duurzaamheidbeleid voeren. Bekijk via de website welke locaties in Amersfoort aan de eisen voldoen.
• Ook als locaties geen keurmerk hebben, beschikken ze vaak wel over een groene en/of MVO-strategie. Vraag er vooraf naar.
• Maakt de locatie gebruik van groen opgewekte stroom of, nog beter, hebben ze zonnepanelen of andere energiebesparende middelen?

Heb jij nog suggesties over hoe je een congres zo duurzaam mogelijk organiseert? Locatie Amersfoort staat altijd open voor nieuwe ideeën en vult deze checklist graag aan. Mail ons!

Veel succes met het organiseren van je volgende evenement!