Hoe we de Dag van de Stad in de wacht hebben gesleept

Een paar nieuwtjes en achtergronden over de Dag van de Stad: wat op maandag 29 oktober 2018 plaatsvindt in Amersfoort.  Een quote van de organisatie: “Dankzij een overtuigend Bidboek vindt de dag dit jaar plaats in de Amersfoortse Wagenwerkplaats.”

Dag van de Stad

Blog geschreven door Citymarketing Amersfoort

Soms moet je een beetje aan schaamteloze zelfpromotie doen, dus leek het ons tijd voor het succesverhaal achter de winnende pitch voor de Dag van de Stad (vorig jaar in Utrecht) met jullie te delen. De Dag van de Stad is een dag waarop iedereen die werkt aan de ontwikkeling van de stad en stedelijke regio’s op lokaal, regionaal, landelijk en internationaal niveau, bij elkaar komt.

Toen onze business developer congressen een bidbook voor de Dag van de Stad verzon, kwam hij met iets totaal anders: een online platform. Een praktische website, om álle samenwerkende partners van het Rijk en overige stakeholders mee te krijgen in het enthousiasme dat inmiddels was ontstaan om te laten zien hoe bijzonder gaststad Amersfoort is.

Waarom online? Omdat de standaard middelen vaak na een tijdje in een bureaulade verdwijnen, en mensen meestal niet de beleving en emotie ervaren. Ondertussen wordt er bij het drukken nog steeds veel papier verbruikt, waardoor het lastig wordt om het milieu te ontzien.

Daarom wilden we voor de bid ook een menselijk en uniek gevoel creëren, zonder dat het te ‘eager’ werd. Naast inleidende tekst en echte fotografie, was de strategie om vooral in te zetten op een reeks aan online video’s. Eigen verhalen van trotse inwoners, ondernemers én bestuurders vormden de basis voor de content die we filmden. Daarvan konden we vele verschillende combinaties en montages maken, waarmee Dag van de Stad-initiatiefnemer het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijk-relaties zich heel specifiek kon richten op het meekrijgen van haar verschillende stakeholders.

Bovendien konden ze alvast makkelijk en efficiënt door een lijst van excursies naar de meest innovatieve stedelijke ontwikkelingsprojecten in en rond Amersfoort scrollen, maar ook advies over het vinden van de perfecte locatie en nog veel meer.

Wagenwerkplaats de Dag van de Stad
Wagenwerkplaats: de locatie van de Dag van de Stad

Het resultaat? We weten niet meer precies hoeveel enthousiaste reacties we hebben gekregen, maar de aandacht voor Amersfoort was in elk geval gigantisch. Door vooral lef te tonen en vernieuwend werk te maken. En de stad profiteert daarvan. Want van alle bids stak de tailormade website van Amersfoort er echt bovenuit. En dan word je dus wat gegund. Een quote van de organisatie: “Dankzij een overtuigend Bidboek vindt de dag dit jaar plaats in de Amersfoortse Wagenwerkplaats.” Trots, blij en vereerd.

Dit sterk en verrassend Locatie Amersfoort concept kwam tot leven met de hulp van een flink aantal heel bijzondere, prachtige en talentvolle mensen uit Amersfoort.

Voor wie benieuwd is naar het programma: www.dedagvandestad.nl.

Amersfoort drone de Dag van de Stad
Amersfoort vanuit de lucht